Conectează-te cu noi!

Muzica și Tradiții

Lansare videoclip: Crina Zegrean – Băiețaș de la oiță

Publicat

în

Provenind dintr-o familie de oameni simpli, din părinți crescători de animale și muncitori în agricultură, Crina Zegrean a cunoscut viața de la țară în forma ei cea mai pură, încă de mică copilă, de când mergea cu mieii la păscut împreună cu fratele și sora ei, vara la fân sau iarna când ședea alături de părinți la căsoiul din deal. Drept mulțumire față de ai săi pentru cel mai minunat mod în care au contribuit la creșterea sa, Crina încearcă să ducă mai departe prin intermediul cântecelor momente din viața personală în care mulți ascultători se pot regăsi. ▫️Noul meu cântec, ,,Băiețaș de la oiță”, ne povestește despre viața ciobănașului care după multe încercări cu alte drăguțe, își găsește într-un sfârșit aleasa inimii. Căutarea este una foarte grea deoarece majoritatea fetelor din zilele noastre nu iubesc traiul de la stână și greutățile pe care le implică acesta. Însă, ciobănița, una dintre iubitele ciobanului din videoclip, îndeplinește toate atuurile necesare pentru a-i fi ajutor de nădejde pe tot parcursul vieții sale, fiind o femeie frumoasă, harnică, înțelegătoare, iubitoare, care nu se dă în lături de la nicio sarcină de acest fel: datul în strungă, pusul merindelor în traistă, pregătitul cinei, etc. Cu înțelegere și iubire, cei doi își duc traiul fericiți în vârf de munte, cu oițele lor de la care își câștigă existența.

Versuri,,Băiețaș de la oiță”

1. Băiețaș de la oiță

Greu îți găsești ciobăniță

Câte fete îs în sat

La stână nu vin cu drag

2. Care-i bună de băciță

Mestecă bine-n jintiță

Dă în strungă, strânge cașu’

Își ajută ciobănașu’

3. Măsurișu’ de la noi

Vine băcița la oi

Dă în strungă cu bota

Și io-o mulg pe oacheșa

4. Daragă mi-i ciobănița

Seara când iese luna

Numa’ luna dintre stele

Îmi știi gândurile mele

5. De merinde-mi pregătește

Că-i a me’ șî mă iubește

Pită, ceapă șî slănină

Șî caș dulce de la stână

6. Io mi-am aflat ciobăniță

Ce știi rândul la oiță

Sus la munte, la izvor

Ne ducem traiu’ cu spor

Facem urdă șî jintiță

Șî bani cu-a noastre oiță

▫️Au contribuit:

Text: Oprea Alexandru-Adrian, Crina Zegrean

Linie melodică: Crina Zegrean

Producător audio: Studio Glas Transilvan

Producător video: Bobb 11 și Bogdan Câmpean

▫️Mulțumiri deosebite aduc participanților la acest videoclip. Andreea Petrican(în rolul ciobăniței), Marius Sigartău(ciobănașul), Alex Gabriel(prietenul ciobanului), Maria Roșu(drăguța ciobanului). Dragii mei, ați fost minunați cu toții! Sunt fascinată de cât de frumos am putut lucra împreună. Toți am fost pe un gând, am simțit asta, și am avut în noi bucuria de a ne avea unul pe altul. Nu pot decât să vă mulțumesc din toată inima că mi-ați fost sprijin în realizarea acestui videoclip. Vă mulțumesc și vă iubesc!

Continuați să citiți
Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Muzica și Tradiții

(Foto) Obiceiul Plugarului la Șieuț- ieșitul plugului întâi

Publicat

în

Obiceiul Plugarului la Sieut

În satul Șieuț din județul Bistrița-Năsăud, „plugarul” este un obicei străvechi în cadrul căruia este sărbătorit cel mai harnic fecior din sat care iese primul cu plugul la arat primăvara. Ceilalți feciori îl urmăresc și încearcă să îl prindă. Dacă plugarul este prins, acesta trebuie să meargă la Primărie și să semneze un act, iar mai apoi cinstește feciorii cu un pahar de băutură.

A doua zi de Paști, după ieșirea de la biserică, plugarul, însoțit de un alai numeros format din aproape toți sătenii, este dus la apă și scăldat, urmând ca el să plătească jocul satului pe tot parcursul anului.

Photo credit: Smaranda Mureșan, Salomea și Cristian Vrăzmaș, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

Fotografii din timpul filmărilor producției documentar etnografice „Obiceiul Plugarului la Șieuț – Ieșitul plugului întâi” (martie-aprilie 2017).

Filmul documentar etnografic „Obiceiul Plugarului la Șieuț”, realizat de Smaranda Mureșan și Cristian Vrăzmaș, poate fi vizionat accesând link-ul https://www.youtube.com/watch?v=Q-bnSwJWl88.

Postare propusă și material îngrijit de etnolog drd. Smaranda Mureșan, cercetător științific – Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

foto și text: Centrul Județean pentru cultură Bistrița-Năsăud

Continuați să citiți

Comuna Căianu Mic

(Foto) A dăinuit aseară magia în comuna Căianu Mic. Suflete de copilași și adulți au colindat comunitatea, dint-o parte în alta, adunând daruri pentru semenii lor

Publicat

în

Colind3

La pas cu colindul prin comuna Căianu Mic

Comunitatea din Căianu Mic s-a adunat aseară să colinde satele comunei în scop caritabil. Costume tradiționale, precum îmbrăcau moșii și strămoșii noștri, au fost expuse din lăzile de zestre și îmbrăcate de fii ai satului din Căian.

Colindele au răsunat pe ulițele satelor, iar magia Crăciunului plutea în aer. Că priveai în jur la atmosfera creată de sărbătoare (decorațiuni și luminițe de toate felurile, mese îmbelșugate cu bunătăți alese, la târgul de Crăciun), sau ascultai cum colindau, cu inimă caldă sute de tineri, te cuprindeau emoțiile din toate părțile.

„Colindăm pentru semenii noștri”, mesajul tinerilor

Evenimentul „Colind caritabil” s-a desfășurat la inițiativa primăriei comunei Căianu Mic și a primarului, Paul Știr.

Copii și tineri, îmbrăcați în straie populare, au colindat localitățile: Căianu Mic, Căianu Mare și Târgul Caritabil de la Dobric, iar plata pentru colinda lor va fi donată în perioada Crăciunului pentru a face bucurii sufletelor aflate în nevoi.

Colindul împarte bucurii

Efortul tinerilor frumoși din comuna Căianu Mic, precum și al autorităților care au susținut cu toate puterile această acțiune artistică, au adus roade semnificative. S-au adunat produse și sume impresionante de bani care vor bucura zeci de suflete inocente din împrejurimi:„ În cadrul acestor evenimente organizate la Căianu Mic, Căianu Mare și Dobric, s-au adunat 4 camionete de produse alimentare, haine și jucării, însemnând câteva tone, precum și suma de 13 mii lei! Toate darurile dumneavoastră vor ajunge la cei aflați în nevoie în această perioadă, la toți cei care nu au posibilități pentru a pune pe masa de Crăciun toate cele necesare!”, este declarația primarului, Paul Știr.

Șirul evenimentelor continuă și astăzi la Căianu Mic, unde concerte de colinde susținute de nume mari ale folclorului și atmosfera primitoare de sărbătoare își așteaptă vizitatorii.

Continuați să citiți

Comuna Căianu Mic

„Zile de Colind și Bucurie în comuna Căianu Mic”. Alexandru Pop și Lena Miclăuș vor susține concert de colinde.

Sfârșitul de săptămână se lasă cu un val de evenimente în comuna Căianu Mic. Se vor organiza evenimente aproape în fiecare localitate cu ocazia sărbătorilor.

Publicat

în

Caian Craciun2

Primăria și Consiliul Local Căianu Mic, alături de Liceul Tehnologic „Ion Căian Românul” și Școala Gimnazială Dobric, jud. Bistrița-Năsăud organizează în zilele de 18 și 19 decembrie 2021 „Zile de Colind și Bucurie în comuna Căianu Mic.

În ziua de 18 decembrie, startul evenimentelor se dă în localitatea Dobric, zona centrală, începând cu ora 16:00, unde se vor desfășura: Târgul caritabil de Crăciun și Concert de colinde susținut de grupuri de colindători îmbrăcați în straie populare.

De la ora 16:30, în localitatea Căianu Mare are loc: Colind caritabil susținut de colindători îmbrăcați în straie de sărbătoare.

Începând cu ora 18:00, Colindul caritabil susținut de colindătorii îmbrăcați în straie populare se va muta în localitatea Căianu Mic.

Ziua de 19 decembrie continuă tot cu veselie în localitatea Căianu Mic, în Parcul Central, începând cu ora 17:00. De această dată, copiii vor lua parte la spectacolul „Moș Crăciun și prietenii săi”, susținut de Golden Party din Cluj-Napoca. Toți copiii prezenți vor fi răsfățați de Moșul și se vor bucura de pictură pe față și modelaj de baloane în compania personajelor de poveste.

Seara se încheie cu un minunat Concert de colinde susținut de Alexandru Pop , Lena Miclăuș și grupul de colindători ai Liceului Tehnologic „Ion Căian Românul”, concert care va începe de la ora 18:00.

Evenimentul va fi prezentat de Iulia Stupinean.

Continuați să citiți

Cele mai citite

Copyright © 2022 Toate drepturile rezervate - www.Ziardetibles.ro