Primarul comunei Căianu Mic, Paul Știr, a tranzitat ieri, 04.03.2022, frontul de război ucrainean. Aflat într-o misiune specială, aceea de a asigura transportul alimentelor și a medicamentelor adunate din donațiile bistrițenilor, edilul povestește cruzimea celor văzute, auzite și simțite.
Redacția Ziardețibleș.ro i-a luat un interviu în această privință cu scopul de a afla situația de zi cu zi a vecinilor ucraineni, odată cu izbucnirea războiului.
Întreaga echipă și primarul, Paul Știr, s-au întors acasă în siguranță.
Paul Știr, relatări actuale de pe frontul ucrainean:
1.Cum ați văzut d-voastră situația de la graniță, dl. primar?
„Groaza războiului se resimte imediat ce treci granița spre Ucraina! Cozi de mașini care se întind pe câțiva kilometri, mămici alături de copilașii lor pășind în grabă spre trecerea de frontieră, soldați înarmați la tot pasul, mașini de armată și filtre de control pe străzi, magazine închise, drumuri și căi de acces închise pentru blocarea eventualelor invazii, baricade pregătite pe marginea drumului, toate acestea creionează tabloul unor vremuri atât de grele, pline de necaz, teroare și nesiguranța zilei de mâine!
E foarte multă agitație acolo! Lucrurile sunt cât de cât organizate, doar că fluxul de persoane e foarte mare. Sunt foarte mulți oameni, în special: mămici, bunicuțe cu copilași care trag valizele sau trolerele pe asfalt și cozi interminabile de mașini.
Aseară, când noi eram în trecere, coloana de mașini se întindea pe aproximativ 10 Km. Probabil, unii care erau mai în spate și acum sunt tot la rând. Sunt foarte multe mașini, pe lângă persoanele care vin cu mașini, vin persoane cu microbuze, coboară din acestea și trec pe jos frontiera. Unii dintre ei primesc primul ajutor în tabăra de refugiați de la vama Siret, pe alții îi preiau autocarele și îi duc fie la centre de cazare din zonă sau în alte centre de cazare din țară. Pe unii îi așteaptă la vamă: binevoitori, ONG, asociații, îi preiau și îi duc în diferite centre până-și găsesc o locație mai stabilă. Pe alții îi așteaptă prieteni sau cunoștințe din Europa. O mare parte pleacă în partea de vest a Europei, câțiva rămân în România. Cei care au rude în alte țări stau cazați la noi și apoi pleacă, în funcție de cum reușește fiecare să se descurce.
Dar, peisajul este destul de trist! Vezi oameni triști, supărați că și-au lăsat toată agoniseala în spate, fiind nevoiți să-și găsească alte locuințe pentru perioada aceasta mai scurtă sau mai lungă. Bunul Dumnezeu știe cât va dura această nebunie! Mai trist este că bărbații nu pot părăsi Ucraina, fiindcă în Ucraina s-a dat legea marțială. Sentimentele sunt foarte puternice în vamă, soțiile și-au luat copilașii și s-au despărțit de soții lor care au rămas să-și apere țara.”
2.Cum a decurs călătoria d-voastră prin zona de conflict?
„Noi am mers într-un convoi umanitar, am plecat dis-de-dimineață din Bistrița, am fost cu 5 tiruri și trei microbuze. Am plecat însoțit de Florin Vidican, un coleg de la Primăria Comunei Căianu Mic. Totul a decurs perfect și îi mulțumim Bunului Dumnezeu că lucrurile au decurs așa cum trebuie! Ne-am dus într-un convoi organizat, nu am întâmpinat probleme la vamă. Am stat aproximativ două ore în vamă, atât la filtrul românesc, cât și pe partea ucraineană, până când s-au făcut toate formalitățile: verificare camioane, documente transport, pașapoarte ș.a.m.d. Nu au fost probleme și am ajuns cu bine la destinație.”
3.Cine v-a însoțit în această călătorie?
„Am fost împreună cu colegul meu, după cum am spus. De asemenea, ne-a însoțit și primarul din Zagra, dl. Nicu Bușcoi; dl. primar din Tiha Bârgăului, Vasile Șut; dl. deputat Bogdan Ivan Gruia; dl deputat Daniel Suciu. A fost și cunoscutul pilot de raliuri, Mihai Ban, care a participat la Dakar anul acesta, punând la dispoziție camionul său cu care a fost la raliuri. Cu acesta am transportat toate cele necesare la destinație, și șoferii. Cam acesta a fost grupul nostru cu care am mers spre Ucraina.
De la vamă am fost excortați de poliția militară ucraineană, am fost excortați din vama ucraineană până în Cernăuți, unde s-au descărcat toate produsele. La întoarcere, la fel, am fost excortați de poliția militară dincadrul armatei ucrainene.”
4.Cum au primit oamenii donațiile din partea locuitorilor comunei Căianu Mic și a bistrițenilor?
„Oamenii s-au bucurat și am această mulțumire sufletească că am putut fi de ajutor, am putut fi utili. Vreau să le mulțumesc și cetățenilor comunei Căianu Mic care au dat dovadă de o empatie extraordinară. Vreau să le mulțumesc pentru faptul că sunt niște oameni omenoși, avem cea mai frumoasă și mai unită comunitate din județul nostru și din România, am spus-o și o spun de fiecare dată. Am demonstrat și acum acest lucru! S-au adunat foarte multe produse alimentare, neperisabile, produse de igienă, pături, dulciuri, pampersuri, lapte praf, tot ce era necesar.
S-au adunat și foarte muți bani, am făcut public acest lucru. Din acești bani, am mai achiziționat și noi produse. Am mers cu un tir plin din comuna noastră până în Ucraina. Tirul a conținut produse alimentare, de gătit, produse neperisabile, care se pot consuma negătite, dulciuri, foarte multe pături. Am avut din donații foarte multe pături și am mai cumpărat și noi încă 300 de pături, în total, am dus 450 de pături în stare foarte bună. Am dus hăinuțe, foarte multe medicamente din categoria celor uzuale în situații de război.
Zilele următoare voi prezenta o situație detaliată cu toate produsele, cu toate sumele cheltuite ca să fim transparenți deoarece am o apreciere enormă față de locuitorii care au donat. Vreau să le spun că produsele noastre vor fi repartizate și vor fi folosite de către oamenii din Cernăuți, acolo unde situația impune acest lucru. O mare parte dintre ele vor ajunge în Kiev și Harcov, unde au fost foarte multe bombardamente, vor fi distribuite oamenilor care trăiesc în parcări subterane, în subsoluri de blocuri, în gurile și galeriile de metrou. Oamenii stau acolo și vor avea nevoie de toate lucrurile pe care comunitatea noastră le-a donat.”
5.Ce mesaj le transmiteți cetățenilor ucraineni în aceste vremuri de grea încercare?
„Îmi doresc pace! Toată lumea are nevoie de pace! Bunul Dumnezeu să-i ajute pe cetățenii din Ucraina să treacă peste această perioadă grea și îmi doresc ca lucrurile să revină la normal în cel mai scurt timp! Numai bine le doresc! Dumnezeu să-i ajute!”
Începând cu 8 martie, starea de alertă nu va mai fi prelungită în România și vor fi eliminate o serie de măsuri care au fost în vigoare până acum. Faptul că astăzi putem vorbi despre o nouă etapă, care înseamnă cel puțin finalul acestui val pandemic, se datorează în bună parte și regulilor eficiente de prevenție adoptate de autorități. Nu am fi putut însă reuși fără responsabilitatea cetățenilor, fără solidaritatea românilor, fără mobilizarea exemplară a sistemului sanitar din ultimii doi ani. Chiar dacă sunt semne îmbucurătoare că am intrat într-o fază descendentă, este la fel de important să continuăm să ne vaccinăm și să ne protejăm, fiindcă cel mai probabil va trebui să trăim cu acest virus. Obiceiurile bune de prevenție, dobândite în ultimii doi ani, trebuie menținute., anunță președintele României, Klaus Iohannis
Mihai Ban a ajuns astăzi la granița României cu Ucraina. Aflat într-o misiune importantă, aceea de a transporta donațiile strânse pentru cetățenii ucraineni, acesta povestește uluit despre cele văzute acolo:
„Pur si simplu ți se rupe inima, totul se rezumă la un troler sau o geantă, după frontieră sunt mașini abandonate, lumea a ales fuga. Văd pe net tot felul de persoane care nu cred că se întâmplă așa ceva. Haideți să-i vedeți, șmecherilor, să vezi cum este să te desparți de cei dragi!”– Mihai Ban