Data de 15 februarie a fost dedicată cinstirii Zilei Naționale a Lecturii, și cum altfel putea fi sărbătorită dacă nu prin citit, fie individual sau colectiv, în gând sau cu voce tare.
Instituțiile județului Bistrița-Năsăud au desfășurat o mulțime de activități în care lectura avea rol primordial, deoarece a citi înseamnă a te dezvolta ca individ în societate. Însuși primarul Bistriței, Ioan Turc, a participat la o astfel de acțiune dedicate lecturii, desfășurată la Grădinița „Trenulețul Veseliei”. În mijlocul unui cerc de copilași, edilul s-a așezat pe un scaun și le-a citit povești, descoperind împreună cu aceștia misterele lecturii. „Activitățile care includ lectura au fost organizate astăzi, pentru preșcolari și elevi, în toate unitățile de învățământ și bibliotecile din România.”, mai transmite primarul, Ioan Turc.
Ca în restul județului, lectura a fost cinstită și în instituțiile de învățământ de pe Valea Țibleșului: la Liceul Tehnologic „ Ion Căian Românul” din localitatea Căianu Mic, la „Școala Profesională” din Târlișua, etc.
În contact cu lumea din povești i-am regăsit și pe beneficiarii „Centrului Rezidențial Sf. Filaret cel Milostiv” din Târlișua, semn că vârsta nu reprezintă un criteriu de lectură. Putem citi de la mic la mare, cu condiția ca mesajul să ne atingă simțurile sau gândirea.
Pe lângă lectură, la „Centrul Rezidențial Sf. Filaret cel Milostiv” din Târlișua s-au dezbătut și subiecte pe tema importanței lecturii:
-„Cartea este învățătorul care te conduce la bine, te face să te bucuri, să râzi și să plângi.”
-„O carte te trimite la alte cărți și toate împreună formează baza trainică a culturii noastre.”
-„Lecturarea unei cărți stimulează creierul, dezvoltă empatia, reduce stresul, previne depresia, îmbunătățește memoria, reglează somnul și multe alte beneficii.”
Scopurile acestor activități au fost: conștientizarea importanței lecturării în viața omului și descoperirea plăcerii pe care o favorizează contactul cu lumile paralele din cărți.
sursa foto: facebook