Conectează-te cu noi!

Ultimele Stiri

Dionisie-Dinu Pop reînvie prin versuri lumea satului Borleasa

În rândurile ce vor urma va fi prezentată povestea poetului Dionisie-Dinu Pop, ofițer și fiu al satului Borleasa, pasionat de tradițiile și obiceiurile cu care a avut contact în copilărie. Descoperă o personalitate ascunsă a Văii Țibleșului care povestește și reînvie prin versuri lumea satului natal!

Publicat

în

Dionisie Dinu Pop

Zvonurile că perioada copilăriei marchează omul pentru întreaga viață nu sunt spuse la întâmplare. Faptul că vatra satului creează caractere puternice, cu frică de Dumnezeu, capabile să înfrunte greutățile lumii va fi dovedit de fiecare dată. Bine zice o vorbă „De la țară vin și domnii”! Domnii vin de la țară pentru că mediul rural are capacități extraordinare asupra individului. La țară, viața se trăiește în mediul ei pur, nepoluant, la țară, natura împreună cu individul pot crea universul, iar spiritul creativ dezvoltă capacități fabulatorii.

În rândurile ce vor urma va fi prezentată povestea poetului Dionisie-Dinu Pop, ofițer și fiu al satului Borleasa, pasionat de tradițiile și obiceiurile cu care a avut contact în copilărie. Descoperă o personalitate ascunsă a Văii Țibleșului care povestește și reînvie prin versuri lumea satului natal!

Viața poetului:

Dionisie-Dinu Pop, născut la 5 februarie 1950, este fiu al satului Borleasa, comuna Târlișua, județul Bistrița-Năsăud. Trăind mai bine de 15 ani în satul copilăriei, cât timp a urmat cursurile școlii generale de opt clase, a crescut odată cu tradițiile și obiceiurile meleagurilor de la poale de Țibleș. După această perioadă, fiind nevoit să-și urmeze studiile liceale în municipiul Dej, a părăsit satul natal, însă dragul de vatra strămoșească l-a păstrat mereu viu în amintiri.

Dionisie-Dinu Pop a reprezentat cu mândrie satul Borleasa, devenind mai târziu ofițer de stat major și politic în garnizoana Dej. Meseria l-a purtat și mai departe prin lume, urmând ca din 1991 să dețină funcția de comandant de unitate în garnizoana Marghita, din 2003 și până în prezent este ofițer în retragere în Municipiul Marghita.

Pasiunea artistică:

Dragul pentru tradițiile și obiceiurile satului Borleasa i-a declanșat lui Dionisie-Dinu Pop talentul artistic. Lectura operelor marilor personalități ale literaturii române: Mihai Eminescu, Camil Petrescu, George Călinescu, George Coșbuc, Liviu Rebreanu, Lucian Blaga, etc i-au adus poetului pasiunea pentru literatură.

Activitatea creativ-literară a artistului este remarcabilă. Între 1974-1980, Dionisie Dinu Pop a fost membru al Cenaclului Literar „George Coșbuc” din cadrul Casei armatei Dej. Pe parcursul vieții, poetul a publicat catrene umoristice, poezie și videoclipuri în rețelele de socializare, creând și administrând pagina „Gânduri, Simțăminte și Trăiri”. A publicat poezii în Revista de Cultură și Artă, Antologiile „Poeți și prozatori contemporani în regal eminescian”, „Scriitori români uniți în cuget și simțiri la Centenarul Marii Uniri(2018), în Antologiile „Parfumul clipei”-Volumele V-X (2018-2020).

Cu poezia am cochetat încă din primii ani de liceu, scriind cu oarecare stângăcie, dar pe parcurs am avansat. Apoi, după ce am ajuns ofițer, am activat în „Cenaclul literar G. Coșbuc” al casei armatei din Dej. După pensionare, în anul 2002, am început să adun și să revăd încercările literare din tinerețe. Pe unele le-am readaptat in paralel cu scrierea altora. Văzând multe poze din tinerețe, și mai ales din sat, am început să scriu amintirile în versuri. Apariția Facebook m-a determinat să scriu catrene umoristice la anumite imagini, apoi poezii din ce in ce mai reușite. Am început să public în reviste locale și naționale ca „Amprentele sufletului” și „Parfumul clipei”. Mi-am creat un grup, „Gânduri simțăminte și trăiri” pe fb, de unde mi-a venit ideea grupării poeziilor într-un volum de autor cu același titlu. Am publicat în mai multe antologii, între care „Poeți români in regal eminescian”. Ideea fam. Mititean Ioan și Lucreția din Năsăud de a scrie o carte despre sat(doamna fiind din Borleasa) m-a încântat și am început colaborarea cu dumnealor și am scris articole memorialistice despre sat, care vor fi încorporate în lucrarea „Ansamblu de valori ale satului Borleasa”. -declară poetul, Dionisie-Dinu Pop, pentru Ziar de Țibleș.

Volumul „Gânduri, simțăminte și trăiri”

Volumul „Gânduri, simțăminte și trăiri” reprezintă apogeul creației literare pentru artist. Publicat în 2020, volumul semnat de Dionisie-Dinu Pop conține o varietate însemnată de poezii. Temele abordate variază, de la: viața țăranului român, obiceiurile și tradițiile din lumea satului, patriotismul, revolta socială, trecerea timpului, dragostea, până la prezentarea unor personalități ale literaturii române și ale istoriei.

Câteva din poeziile care compun acest volum:

 Lelea Floare  (Din viața satului) 

Și-a pus opincile-n picioare,
O traistă-n mână și-a luat
Și-ncet pornit-a lelea Floare
Prin colbul uliței din sat.

Ea poartă straiul din strămoși
Și nu l-ar lepăda șohan,
Chiar dacă unii mai domnoși
Poartă haine de... orășean.

Își duce viața mai cu greu
Că e văduvă de război,
Dar cu credința-n Dumnezeu
Trece cu bine de nevoi.

Nu cere mila nimănui,
Dac-o ajuți, îți mulțumește,
Ea dă binețe orișicui
Și de nimic nu se căiește.

De-o vezi pe ploaie ori pe soare
Și-o-ntrebi cum se zice mereu,
Cum o mai duci, lele Floare?
Ea spune: „Cum dă Dumnezeu!”

Își duce viața mai departe,
Chivernisind a ei „talanți”,
Trăind cu mare demnitate
Într-o lume de ignoranți.
(poezie de Dionisie-Dinu Pop)

 Între vecine  (De pe ulița satului) 

- Ce zici, lele Minodoră,
de fata lu Ilisie?...
Mi s-ar potrivi de noră?
- Ooo, ducă-se pe pustie!
Nu-i de tine dragă soră
că prea sfătoasă se ține.
Adineaorea s-a dus
și-a trecut pe lângă mine
așa, cu nasu` pe sus.
Nici binețe nu mi-a dat
de parcă n-aș fi din sat.
Eu zic să te mai gândești
la nepoata mea, Frosina!
Ca ea alta nu găsești,
întreabă și pe... vecina.
Nu e ea așa frumoasă,
dar este ascultătoare,
știe tot lucrul din casă
și nu este bârfitoare!
- Mie-mi place de Frosina,
dar Ion o ține-așa în dungi,
când zic de ea,
el bagă vina că poartă poalele prea lungi.
(poezie de Dionisie-Dinu Pop)

 Să spunem numelui pe nume (Din viața satului „modern”)

Când văd mai nou unele nume,
cred că sunt pe altă lume
și nu în satul meu cel drag
la poale de păduri de fag,
cu oameni vrednici și frumoși
cu nume din moși-strămoși,
nume neaoșe românești
încât ți-e drag să le rostești.
Mai nou, însă, văd că-s pocite,
pe jumătate fiind rostite.
Simion, Vasile, Valentin,
mai nou sunt Simi, Vasi, Tin.
Domnița, Floarea și Firuca,
sunt acum Domi, Flo și Uca.
Nu vreau să dăm timpul ’napoi,
dar nici să nu uităm de noi!
Să păstram numele curat
așa cum la botez s-a dat
și cum e cunoscut în sat!
(poezie de Dionisie-Dinu Pop)

Impresionante sunt și poemele în care sunt abordate alte teme literare. De exemplu, poemul de dragoste „De vrei”, care prezintă sentimentele eului liric îndrăgostit:

 De vrei...

De vrei să-ți spun că te iubesc...
Nu-mi cere asta prin cuvinte,
Că nu știu să mărturisesc
Dragostea, chiar dacă-i fierbinte.

De vrei să știi cât te iubesc...
Privește-n ochii mei pe-ascuns
Și de-i vedea cum strălucesc
Nu întreba... îți e de-ajuns!

De vrei trecutul să-mi descoși
Cu tainice iubiri străine,
Să știi că n-a fost mai frumos
Ca anii petrecuți cu tine.

De vrei suave-mbrățișări
Cu multă dragoste și dor,
Să retrăim clipa de ieri
Astăzi, precum și-n viitor.
(poezie de Dionisie-Dinu Pop)

Activitatea poetului, Dionisie-Dinu Pop, poate fi urmărită mai îndeaproape pe adresa de Facebook: Dionisie Pop. Mai multe poezii se găsesc în cel mai recent volum de poezii „Gânduri, simțăminte și trăiri”.





Multă sănătate, creativitate și inspirație, maestre al scrisului! Vă mulțumim pentru însemnările pe care ni le-ați lăsat moștenire!

Crina Zegrean este absolventă a Facultății de Litere, Universitatea Babeș Bolyai, din Cluj-Napoca. În prezent își continuă studiile în cadrul aceleiași facultăți, urmând masteratul interdisciplinar ,,Istoria imaginilor, Istoria ideilor”. Pentru Crina, scrisul înseamnă ,,modalitatea de a exprima frumosul în cuvinte”. De-a lungul studiilor sale a publicat recenzii în revistele Steaua și Echinox, a realizat eseuri și referate, ajungând chiar să compună creații de muzică populară.

Continuați să citiți
Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri din Bistrița-Năsăud

Parcarea de lângă Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” se va mări cu încă 30 de locuri de parcare.

Publicat

în

Parcarea de langa Scoala Stefan cel Mare se va mări cu înca 30 de locuri de parcare

Parcare modernizată lângă Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare”, în spatele blocurilor 38 și 40 de pe strada General Grigore Bălan. Prin îmbunătățirea soluției tehnice, se obțin încă 30 de locuri de parcare, pe lângă cele 75 deja atribuite.

Pe noul contur al parcării se montează 270 de metri de borduri și 210 metri pătrați de pavaj. De asemenea, se va asfalta un perimetru de 2750 metri pătrați, fiind realizate și rigole pe 100 de metri. Parcarea reconfigurată va avea 4 stâlpi de iluminat cu LED și 19 arbori sau arbuști ornamentali.

Întreaga lucrare va fi executată de Direcția de Servicii Publice din cadrul municipalității,

transmite primarul Ioan Turc

Continuați să citiți

Știri din Bistrița-Năsăud

Avertizare Meteo BN: temperaturi negative de până la -2°C și brumă în această noapte!

Publicat

în

Avertizare Meteo BN temperaturi negative

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ!

Interval : joi – 19.05 / 3:00 ➡️ 06:00

Zone vizate : depresiunile intramontane, culoarele de vale de peste 500 m. alt. din nordul si estul județului!

Fenomene vizate :

▪️ Temperaturi uşor negative : -2°C – 0°C

▪️ Brumă

Detaliere:

Partea de nord a țării noastre este influențată de o masă de aer rece, sosită din partea nordică a continentului, pe o advecție generată de anticiclonul scandinav, centrat la sud de Peninsula Scandinavică. Astfel, pe fondul unui cer senin, în condiții de presiune ridicată şi prin inversiune termică, în zonele depresionare intramontane şi în văile superioare din regiunile nordice si estice ale județului, temperaturile vor scădea până spre valori uşor negative, cuprinse între -2°C şi 0°C.

Localitățile aflate în risc accentuat sunt : Lunca Ilvei, Ilva Mare, Şanț ( inclusiv Valea Mare ), Bistrița Bârgăului ( inclusiv Colibița ), Măgura Ilvei ( partea superioară ), Leşul Ilvei, Romuli, Telciu, Bichigiu , Rodna , Parva, Sângeorz – Băi, Maieru.

În risc moderat se află toate zonele de la nord şi est de linia albă reprezentată pe hartă. Cu totul izolat, în celelalte regiuni temperaturile se vor apropia de +1°C, însă riscul apariției brumei este scăzut. În restul județului, temperaturile vor scădea până la valori cuprinse între +2 şi +4°C.

foto/text: Meteo.BN

Continuați să citiți

Știri din Năsăud

Liceul Silvic Transilvania Năsăud: Locul I și II la concursul național „Tineri în pădurile Europei”

Publicat

în

Liceul Silvic Transilvania Nasaud locul I si II la concursul Tineri in padurile Europei

Două echipe de elevi din cadrul „Liceului Silvic Transilvania” Năsăud au câștigat locul I și II la faza județeană a concursului „Tineri în pădurile Europei”.

Elevii care au obținut Locul I o să reprezinte județul nostru la faza națională din luna iulie, organizată în Munții Maramureșului.

Felicitări! Succesul să fie de partea voastră!

Concursul național „Tineri în pădurile Europei ”, Young People in European Forest, face parte din calendarul activităților educative naționale, unde pot participa toate Liceele de la noi din țară. Concursul s-a desfășurat în 12.05.2022 la Palatul copiilor din Bistrița ,în partenriat cu cu ISJ BN și Direcția Silvică Bistrița.

Profesori coordonatori: Roman Andreea, Mihăilă Alexandra

Continuați să citiți

Cele mai citite

Copyright © 2022 Toate drepturile rezervate - www.Ziardetibles.ro