Conectează-te cu noi!

Ultimele Stiri

Bistrița noastră, o scurtă poveste despre întemeierea orașului.

Publicat

în

Bistrita noastra

Bistrița- începutul. (o scurtă și facilă poveste despre noi, cei de atunci…):

Totul a început puțin înainte de anul 1200, Transilvania, locuită de vechii români, slavi, secui și pecenegi, cucerită de ceva vreme de Regatul Ungariei, era percepută ca un fel de frontieră a Europei creștine, dincolo de munți, în est, tătarii care dețineau puterea reprezentau un mare pericol. De aceea, regele arpadian Geza al II-lea, conștient de decalajul dintre vestul Europei cu orașe fortificate în care breslele funcționau de ceva vreme și Transilvania cu sate și multe resurse naturale puțin folosite, a avut ideea de a invita oameni din vestul dezvoltat (specializați în a construi fortificații și a prelucra materia primă) să se așeze permanent pe pământ regal.

Sașii veniți (valoni, flamanzi, saxoni și bavarezi) au început construirea celor șapte orașe fortificate, a satelor și bisericilor fortificate. În regiunea noastră, atracția a fost minele vechi de argint și aur din munți, de aceea prima așezare construită de sași a fost Rodna.

Tot înainte de anul 1200, sașii au venit lângă râul Bistrița (Bîstro- repede, apa cea repede, nume dat de slavii veniți mai dinainte), și au fondat orașul nostru. Unde acum este Piața Centrală au construit primele case și biserica, chiar pe locul unde acum tronează Biserica Evanghelică (cu al ei turn din piatră, cel mai înalt din Transilvania), la început o bazilică romanică cu două turnulețe, fortificată cu zid de piatră în apropierea ei.

Puțin mai târziu au venit și au construit mănăstiri, pentru a deține un control specific, și călugării catolici, dominicanii și minoriții (unul din cele trei frății franciscane), iar înainte de anul 1300, călugării-cavaleri ioaniți (azi- cavalerii de Malta) care și-au reluat activitatea specifică din Ierusalim, construind și primul spital al orașului.

Primul nume al așezării a fost un nume din spațiul germanic- Nösen ( în latină-Nosa, toate cronicile fiind redactate pe atunci în latină), atestat în mai multe scrieri vechi prilejuite de marea invazie a tătarilor generalului Batu Khan în regatul Ungariei (1241) și până la porțile Vienei, ei trecând și prin pasul Rodnei, jefuind și distrugând multe așezări, printre care Rodna și Bistrița. Al doilea nume și cel actual al orașului apare puțin mai târziu (1264), modificat din numele dat râului de slavi.

Așa a început, în vremuri înnegurate și grele, frumoasa poveste a orașului nostru.”

sursa: Facebook, Eugen Milos

Continuați să citiți
Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri din Bistrița-Năsăud

Parcarea de lângă Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” se va mări cu încă 30 de locuri de parcare.

Publicat

în

Parcarea de langa Scoala Stefan cel Mare se va mări cu înca 30 de locuri de parcare

Parcare modernizată lângă Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare”, în spatele blocurilor 38 și 40 de pe strada General Grigore Bălan. Prin îmbunătățirea soluției tehnice, se obțin încă 30 de locuri de parcare, pe lângă cele 75 deja atribuite.

Pe noul contur al parcării se montează 270 de metri de borduri și 210 metri pătrați de pavaj. De asemenea, se va asfalta un perimetru de 2750 metri pătrați, fiind realizate și rigole pe 100 de metri. Parcarea reconfigurată va avea 4 stâlpi de iluminat cu LED și 19 arbori sau arbuști ornamentali.

Întreaga lucrare va fi executată de Direcția de Servicii Publice din cadrul municipalității,

transmite primarul Ioan Turc

Continuați să citiți

Știri din Bistrița-Năsăud

Avertizare Meteo BN: temperaturi negative de până la -2°C și brumă în această noapte!

Publicat

în

Avertizare Meteo BN temperaturi negative

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ!

Interval : joi – 19.05 / 3:00 ➡️ 06:00

Zone vizate : depresiunile intramontane, culoarele de vale de peste 500 m. alt. din nordul si estul județului!

Fenomene vizate :

▪️ Temperaturi uşor negative : -2°C – 0°C

▪️ Brumă

Detaliere:

Partea de nord a țării noastre este influențată de o masă de aer rece, sosită din partea nordică a continentului, pe o advecție generată de anticiclonul scandinav, centrat la sud de Peninsula Scandinavică. Astfel, pe fondul unui cer senin, în condiții de presiune ridicată şi prin inversiune termică, în zonele depresionare intramontane şi în văile superioare din regiunile nordice si estice ale județului, temperaturile vor scădea până spre valori uşor negative, cuprinse între -2°C şi 0°C.

Localitățile aflate în risc accentuat sunt : Lunca Ilvei, Ilva Mare, Şanț ( inclusiv Valea Mare ), Bistrița Bârgăului ( inclusiv Colibița ), Măgura Ilvei ( partea superioară ), Leşul Ilvei, Romuli, Telciu, Bichigiu , Rodna , Parva, Sângeorz – Băi, Maieru.

În risc moderat se află toate zonele de la nord şi est de linia albă reprezentată pe hartă. Cu totul izolat, în celelalte regiuni temperaturile se vor apropia de +1°C, însă riscul apariției brumei este scăzut. În restul județului, temperaturile vor scădea până la valori cuprinse între +2 şi +4°C.

foto/text: Meteo.BN

Continuați să citiți

Știri din Năsăud

Liceul Silvic Transilvania Năsăud: Locul I și II la concursul național „Tineri în pădurile Europei”

Publicat

în

Liceul Silvic Transilvania Nasaud locul I si II la concursul Tineri in padurile Europei

Două echipe de elevi din cadrul „Liceului Silvic Transilvania” Năsăud au câștigat locul I și II la faza județeană a concursului „Tineri în pădurile Europei”.

Elevii care au obținut Locul I o să reprezinte județul nostru la faza națională din luna iulie, organizată în Munții Maramureșului.

Felicitări! Succesul să fie de partea voastră!

Concursul național „Tineri în pădurile Europei ”, Young People in European Forest, face parte din calendarul activităților educative naționale, unde pot participa toate Liceele de la noi din țară. Concursul s-a desfășurat în 12.05.2022 la Palatul copiilor din Bistrița ,în partenriat cu cu ISJ BN și Direcția Silvică Bistrița.

Profesori coordonatori: Roman Andreea, Mihăilă Alexandra

Continuați să citiți

Cele mai citite

Copyright © 2022 Toate drepturile rezervate - www.Ziardetibles.ro