Rata îmbolnăvirilor cu noul sars-cov2 crește la nivel județean, iar începerea anului școlar aduce după sine îngrijorarea autorităților. Astăzi, 10 septembrie 2021 a avut loc o ședință ordinară a Colegiului Prefectural în care subiectele principale ale ședinței s-au axat pe deschiderea anului școlar 2021-2022 în contextul pandemic actual.
În cadrul ședinței, prefectul Stelian Dolha, afirmă:
„Din păcate, am intrat din nou într-o spirală a îmbolnăvirilor odată cu luna septembrie. Nu se poate să ne ascundem după deget, deoarece suntem într-o situație mai mult decât îngrijorătoare, cu o escaladare a ratei îmbolnăvirilor. Se înregistrează din nou decese pe fondul îmbolnăvirilor Covid, am ajuns la o medie de 2 sau chiar 3 oameni pe zi care pierd lupta cu aceasta boală infernală și avem toate cele 9 locuri din secția ATI Covid ocupate. ”
„Sincer, cred că vom ajunge în același punct ca în septembrie anul trecut, acum că de la începutul acestui an avem la dispoziție vaccinul salvator, e accesibil oricui și doar cine s-a încăpățânat să nu-l facă, a ajuns să nu fie vaccinat în prezent. 80% dintre aceste cazuri noi sunt persoane nevaccinate iar în privința cazurilor grave e vorba de peste 90% nevaccinați.”
„M-am uitat pe statisticile de anul trecut din septembrie și le-am comparat cu ce avem acum. La nivel național avem 2226 cazuri azi, ;i aveam 1121 de cazuri anul trecut în 9 septembrie, adică o dublare, iar la nivel județean sunt de 5 ori mai multe. Începe școala săptămâna viitoare, de data aceasta nu ne mai putem permite să ținem cu lunile copiii acasă, pentru că deja e mult prea mult pentru aceste generații, au pierdut și așa destul, va trebui să găsim soluții care să nu le pună sănătatea în pericol. Pe de altă parte, vinovați pentru situația în care se află elevii, suntem noi, prin nerespectarea măsurilor în perioada de relaxare a restricțiilor, și participarea la diferite evenimente. ”
„Din păcate, va trebui să revenim foarte repede la măsuri restrictive. Nunțile, botezurile, aniversările, tot ce înseamnă petreceri cu sute de oameni vor trebui supravegheate foarte strict, pentru că sunt sursele principale de contagiune. E nevoie de verificare strictă din partea DSP, Jandarmeriei, altfel ne vom trezi din nou cu suspendarea evenimentelor de acest gen: oamenii trebuie să ia în calcul asta, cei care și-au programat asemenea evenimente trebuie să se gândească foarte serios”.
„Ținând cont de numărul mare al persoanelor care vor să-și plătească taxele și impozitele locale prin prezența fizică la ghișeu, am identificat o soluție care, temporar, rezolvă problema accesului restricționat în instituții publice pentru cei nevaccinați pe perioada pandemiei, măsură instituită de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.
Astfel, contribuabilii bistrițeni care nu au certificat verde și, din diferite motive, nu pot plăti online au de-acum la dispoziție un ghișeu (tot în clădirea de pe strada Alexandru Odobescu, nr. 17A) unde se pot prelua plățile fără a mai fi necesară intrarea în sediu.
Municipalitatea continuă să încurajeze plata online a tuturor contribuțiilor la bugetul local, însă vom găsi mereu înțelegere pentru cei care, deocamdată, nu reușesc să facă acest pas spre simplificarea interacțiunii cu autoritatea publică.”
Configurația sinoptică la nivel continental se aranjează, în următoarea săptămână, de aşa natură încât să simțim şi termic iarna de un alb imaculat, care s-a aşternut peste județ, astăzi !
Astfel, consolidarea unei vaste arii anticiclonale, prin cuplarea Anticiclonului Azoric de o zonă de maximă presiune centrată în zona Arhipelagului Scandinav, va determina un transport de aer rece, “cărat ” taman din zona amintită, către latitudinea țării noastre.
În consecință, deşi mâine temperaturile vor rămâne agreabile, cu valori de la 0 la +4°C, ÎNCEPÂND DE MARȚI, VREMEA VA INTRA ÎNTR-UN PROCES ACCENTUAT DE RĂCIRE, CARE SE VA RESIMȚI PE TOATĂ SUPRAFAȚA JUDEȚULUI!
Tot de marți, pe fondul avansului rece, aşteptăm intensificări de vânt, din sector nord-estic, cu viteze de 30 – 40 km/h în zonele joase şi 60 – 70 km/h, la munte, acesta amplificând senzația de rece.
– Şi, totuşi, cât de frig va fi?
– Păi, să ştiți că aşteptăm ca valorile diurne să devină negative, cu maxime de -8, până la -3°C, peste tot iar diminețile de miercuri, joi şi local vineri vom avea ger, minimele alunecând spre -18°C, în depresiuni şi nu mai mult de -10 – -8°C, la podiş.
Pentru că vom fi în regimul anticiclonic amintit, aspectul vremii va fi frumos, cu cer mai mult senin, de vineri, abia, creionându-se condițiile apariției ceții şi a nebulozității stratiforme, mai ales în zonele joase, fenomene însoțite de, local, chiciură sau fulguieli trecătoare.
Una peste alta, urmează o săptămână care, după ziua de luni, în care ne mai bucurăm de temperaturi blânde, ne va aduce apoi cristale de gheață la ferestre, gerul punând stăpânire pe județul nostru, cel puțin pentru câteva zile. Apoi, deşi temperaturile mai cresc, rămânem în limitele de iarnă şi posibil, să ne mai viziteze nişte ninsori. Până atunci, mai revin, desigur, cu udpate-uri si date în timp real!