Munții Țibleș constituie o grupă muntoasă situată la granița dintre județul Maramureș și județul Bistrița-Năsăud. Aliniați de la vest la nord, Munții Țibleș au trei vârfuri: vârful Arcer, vârful Țibleș și vârful Bran, altitudinea maximă atingându-se în vârful Bran, aproximativ 1800 m.
Cum poți călători în munți?
Pe muntele Țibleș vei putea călători cu autoturismul( ATV- ul sau JEEP-ul), însă de la jumătatea traseului vei fi nevoit să o iei la pas, fiind obligatoriu echipat cu: rucsac, apă, mâncare și îmbrăcăminte adecvată condițiilor meteo. Fiecare punct de trecere are farmecul lui, aici în munte.
La poalele muntelui, în drumul ce vine dinspre Bistrița, sunt amenajate diverse foișoare, unde, dacă ți se face foame, vei dispune de loc de grătar, masă și bănci special amenajate. În Valea Borcutului vei găsi un izvor de apă minerală care o să fie perfectă pentru drumeția ce va urma. Izvorul este renumit în zonă, iar apa este cunoscută sub denumirea de ,,apă de borcut”.
Mergând mai departe, admirația te va cuprinde din ce în ce mai mult. (pădurea de brad, animalele sălbatice, cu care nu e exclus să te întâlnești, îți vor bucura privirea). Pe măsură ce înaintezi, vei vedea cum se întrezărește vârful muntelui, ultimul, unde este situată o cruce imensă. De această cruce este atârnat un clopot al cărui ecou răsună în liniștea naturii. Până să ajungi la ultima cruce, vei poposi la prima. Doar cei mai curajoși și foarte determinați vor ajunge și la cea de-a doua, cea aflată pe vârful muntelui. Cu multă bunăvoință și încredere de sine vei reuși și tu! Nu te opri, răcorește-te, fă puțină pauză și ia-o de la capăt!
Experiența din vârf este una inedită, imaginează-ți cum, odată ajuns, vei fi mândru de călătoria ta, vei fi purtat în bătaia vântului și vei vedea totul în jurul tău la superlativ. Acolo sus te vei simți stăpânul lumii. Te vei minuna de frumusețile pe care le-a lăsat Dumnezeu: dealuri de diferite mărimi și forme, văi care duc în diferite părți, și o întindere uriașă peste care ai vrea să zbori.
Despre muntele Țibleș se cunosc și câteva legende. Una dintre ele spune că în acest munte se ascundea Pintea haiducul, acesta fiind un bărbat înalt și puternic care lupta cu cei de la putere. Cealaltă legendă zice că apa de borcut este tămăduitoare și ajută la sănătatea populației. Va fi o aventură memorabilă! Nu ezita să o trăiești!
Cinci elevi ai „Școlii Profesionale Târlișua” însoțiți de profesori au reprezentat România în Italia în cadrul ABIS, un proiect împotriva agresiunilor în școli
Proiectul ABIS-Against Bullying For a Better Inclusion in Schools – Erasmus+KA229
„În săptămâna a doua a lunii martie, echipa Erasmus+ a „Școlii Profesionale Târlișua” a desfășurat activități în Sicilia, Bagheria, prin intermediul proiectului ABIS. Mobilitatea a cincea a cuprins activități cu tema ”Physical and Psychological Bullying”, transmite coordonatoarea proiectului Pap Daniela.
Patru țări s-au reunit în regiunea Sicilia din sudul Italiei pentru a spune „stop agresiunilor în școli”:
Timp de cinci zile, elevi din patru țări membre UE: ROMÂNIA, ITALIA, POLONIA și TURCIA au desfășurat activități împreună care aveau ca scop ”anti-bullyingul”=oprirea agresiunilor în școli.
România a avut 5 reprezentanți, elevi ai „Școlii Profesionale Târlișua”: Forai Mihaela, Forai Andreea, Pop Maria, Clapa Denis și Găurean Sara. Aceștia au fost însoțiți de două cadre didactice: prof. Pap Daniela, coordonatoarea Proiectului ABIS-Against Bullying For a Better Inclusion in Schools-Erasmus plus KA229 și prof. Forai Gabriela.
Activități desfășurate de elevi în cadrul ABIS- Against Bullying For a Better Inclusion in Schools?
crearea de scenarii anti-bullying de tipul: ”be assertive, not agressive”, ”foster empathy”,”anti-bullying scenarios”;
vizite culturale în Cefalu, oraș din regiunea Sicilia;
vizite în orașul Palermo;
crearea de ateliere : ”anti-bullying puppet show”, ”anti-bullying games exhibition”.
La finalul șederii elevilor „Scolii Profesionale din Târlișua” în regiunea Sicilia din Italia, fiecare dintre ei au primit feedback din partea reprezentanților proiectului și diplome de participare.
Mesaj din partea echipei coordonatoare despre importanța participării elevilor la astfel de proiecte care implică interacțiunea elevilor români cu alți elevi străini:
„Felicitări, elevi minunați! Recomandarea noastră este să participați la cât mai multe proiecte Erasmus. E șansa voastră să cunoașteți oameni faini, să vă faceți prietenii pe viață; pe lângă toate activitățile interesante la care puteți participa”, transmit cadrele didactice.
Dovadă de generozitate din partea a trei tineri bistrițeni.
Claudiu, Florin și Dan sunt tineri care fac lumea mai bună. Pentru a doua oară când ne trec pragul, au venit cu sufletul deschis, plini de empatie, cu surprize dulci și fructe pentru beneficiarii noștri dragi. Au avut multă răbdare cu fiecare în parte și i-au tuns după preferințe.
Beneficiarii s-au bucurat nu doar de tuns și aranjat, ci şi pentru că au avut cu cine schimba o vorbă.
Mulțumim pentru timp, dăruire și pricepere! Vă mai așteptăm pe la noi!
Tîrlișua, str. Principală, nr. 216 Contact: Ing. Man Gavril, coordonator centru Tel. 0747845212
Mâine, 27 februarie, începând cu ora 15:00, localnicii din comuna Târlișua sunt așteptați la Căminul cultural din Târlișua pentru a stabili împreună modalitățile prin care ar putea veni în sprijinul refugiaților ucraineni.
Anunț de interes public!
Mâine, 27 februarie, la ora 15:00 va avea loc o întâlnire la Căminul cultural din Târlișua, pentru a încerca împreună să luăm cele mai bune decizii legate de situația refugiaților din Ucraina și a veni în sprijinul lor cu tot ce putem. Vă rugăm să luați parte și dvs. într-un număr cât mai mare! Uniți pentru a face bine aproapelui nostru!, mesajul primarului comunei Târlișua, Vlăduț Purja
“Fiecare om poate deveni chipul samarineanului milostiv, chipul milostivirii Mântuitorului Iisus Hristos, întrucât prin fiecare om Hristos Domnul poate arăta iubirea sa milostivă și darnică în lume când inima fiecărui om devine milostivă și darnică față de orice om aflat în dificultate”, spunea Preafericitul Părinte Patriarh Daniel