Miercuri, 8 septembrie 2021, va avea loc în satul Șendroaia din comuna Târlișua evenimentul cultural „Fiii satului la Șendroaia”, Ediția a VII-a.
În cadrul aceluiași eveniment, va avea loc și „Festivalul Jocului și Portului Popular Tradițional La Șendroaia”, Ediția a II-a la care vor putea participa concurenți de toate vârstele: copii până la 15 ani, familii de tineri( sau căsătoriți )până la 50 de ani și vârstnici pese 60 de ani.
Probele de concurs presupun: 1. prezentarea costumului popular, cu care intră în concurs, 2.prezentarea unui joc popular specific localității cu acompaniament orchestral și 3. prezentarea unor strigături populare în timpul jocului.
De asemenea, se vor desfășura și momente folclorice cu rapsozii originari ai comunei: Teodora Purja, Arghil Horț, Lenuța Rus, Simion Pop, George Burzo, recital folk cu Florin Săsărman, recital al formației Dor Românesc, recital Mina Buga.
Prezentator eveniment: Menuț Maximinian, director festival: Al. Câțcăuan
Cinci elevi ai „Școlii Profesionale Târlișua” însoțiți de profesori au reprezentat România în Italia în cadrul ABIS, un proiect împotriva agresiunilor în școli
Proiectul ABIS-Against Bullying For a Better Inclusion in Schools – Erasmus+KA229
„În săptămâna a doua a lunii martie, echipa Erasmus+ a „Școlii Profesionale Târlișua” a desfășurat activități în Sicilia, Bagheria, prin intermediul proiectului ABIS. Mobilitatea a cincea a cuprins activități cu tema ”Physical and Psychological Bullying”, transmite coordonatoarea proiectului Pap Daniela.
Patru țări s-au reunit în regiunea Sicilia din sudul Italiei pentru a spune „stop agresiunilor în școli”:
Timp de cinci zile, elevi din patru țări membre UE: ROMÂNIA, ITALIA, POLONIA și TURCIA au desfășurat activități împreună care aveau ca scop ”anti-bullyingul”=oprirea agresiunilor în școli.
România a avut 5 reprezentanți, elevi ai „Școlii Profesionale Târlișua”: Forai Mihaela, Forai Andreea, Pop Maria, Clapa Denis și Găurean Sara. Aceștia au fost însoțiți de două cadre didactice: prof. Pap Daniela, coordonatoarea Proiectului ABIS-Against Bullying For a Better Inclusion in Schools-Erasmus plus KA229 și prof. Forai Gabriela.
Activități desfășurate de elevi în cadrul ABIS- Against Bullying For a Better Inclusion in Schools?
crearea de scenarii anti-bullying de tipul: ”be assertive, not agressive”, ”foster empathy”,”anti-bullying scenarios”;
vizite culturale în Cefalu, oraș din regiunea Sicilia;
vizite în orașul Palermo;
crearea de ateliere : ”anti-bullying puppet show”, ”anti-bullying games exhibition”.
La finalul șederii elevilor „Scolii Profesionale din Târlișua” în regiunea Sicilia din Italia, fiecare dintre ei au primit feedback din partea reprezentanților proiectului și diplome de participare.
Mesaj din partea echipei coordonatoare despre importanța participării elevilor la astfel de proiecte care implică interacțiunea elevilor români cu alți elevi străini:
„Felicitări, elevi minunați! Recomandarea noastră este să participați la cât mai multe proiecte Erasmus. E șansa voastră să cunoașteți oameni faini, să vă faceți prietenii pe viață; pe lângă toate activitățile interesante la care puteți participa”, transmit cadrele didactice.
Dovadă de generozitate din partea a trei tineri bistrițeni.
Claudiu, Florin și Dan sunt tineri care fac lumea mai bună. Pentru a doua oară când ne trec pragul, au venit cu sufletul deschis, plini de empatie, cu surprize dulci și fructe pentru beneficiarii noștri dragi. Au avut multă răbdare cu fiecare în parte și i-au tuns după preferințe.
Beneficiarii s-au bucurat nu doar de tuns și aranjat, ci şi pentru că au avut cu cine schimba o vorbă.
Mulțumim pentru timp, dăruire și pricepere! Vă mai așteptăm pe la noi!
Tîrlișua, str. Principală, nr. 216 Contact: Ing. Man Gavril, coordonator centru Tel. 0747845212
Mâine, 27 februarie, începând cu ora 15:00, localnicii din comuna Târlișua sunt așteptați la Căminul cultural din Târlișua pentru a stabili împreună modalitățile prin care ar putea veni în sprijinul refugiaților ucraineni.
Anunț de interes public!
Mâine, 27 februarie, la ora 15:00 va avea loc o întâlnire la Căminul cultural din Târlișua, pentru a încerca împreună să luăm cele mai bune decizii legate de situația refugiaților din Ucraina și a veni în sprijinul lor cu tot ce putem. Vă rugăm să luați parte și dvs. într-un număr cât mai mare! Uniți pentru a face bine aproapelui nostru!, mesajul primarului comunei Târlișua, Vlăduț Purja
“Fiecare om poate deveni chipul samarineanului milostiv, chipul milostivirii Mântuitorului Iisus Hristos, întrucât prin fiecare om Hristos Domnul poate arăta iubirea sa milostivă și darnică în lume când inima fiecărui om devine milostivă și darnică față de orice om aflat în dificultate”, spunea Preafericitul Părinte Patriarh Daniel